czwartek, 11 kwietnia 2013

razowe pełnoziarniste chrupkie pieczywo

Jeśli też zrezygnowaliście z białego pieczywa to jest to dla Was opcja doskonała. Przygotowanie razem z pieczeniem zajmuje jakieś 30 minut, a chlebek jest przepyszny, chrupiący i pełen ziaren.



Idealnie smakuje z masłem orzechowym, u nas firmy Primavika z kokosem  :)

Potrzebujesz:

czubatą szklankę mąki razowej (ja użyłam żytniej)
czubatą szklankę otrąb pszennych lub żytnich (Sante)
2 garści słonecznika
2 garści siemienia lnianego
garść pestek dyni
garść sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki wody
łyżeczka soli
szczypta proszku do pieczenia
 

1. Wymieszaj ze sobą suche składniki i połącz z mokrymi. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej maki lub otrąb.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i rozprowadź masę ( grubość ok. 1 cm)
3. Piecz w 190 stopniach przez ok. 20 min.




Zajrzyj na:
http://sante.pl/
http://sklep.sante.pl/
http://sante.pl/loteria

oraz:
 http://www.primavika.pl/

1 komentarz: